In 2024 heeft Leiden te maken met een economische tegenslag, aangezien het aantal inwoners met betaald werk is gedaald en de werkloosheid is gestegen. Uit recente cijfers blijkt dat 72,9% van de 15- tot 75-jarigen zonder instellingsverband werkzaam is, terwijl dit percentage in 2023 nog op 74,3% lag. Deze daling is opvallend, aangezien het voor het laatst in 2020 gebeurde in Leiden.
Het aantal werkenden in Leiden ligt echter nog steeds iets hoger dan in vergelijkbare gemeenten op het gebied van gezinssamenstelling en welvaartsniveau, waar 72,7% van de bevolking werkzaam is.
De economische groei in Leiden blijkt een uitzondering te zijn, aangezien de economie van de Agglomeratie Leiden en Bollenstreek vorig jaar met 0,3% is gekrompen. Dit staat in contrast met het landelijke beeld waar het aantal werkenden juist voor het vierde jaar op rij is gestegen.
In grote delen van Nederland stijgt de werkloosheid weer, vanwege de niet zo snelle groei van werkgelegenheid als voorheen. Ook in Leiden is het werkloosheidspercentage afgelopen jaar toegenomen, van 4,1 naar 4,5%. Het aantal WW'ers is ook gestegen; eind maart ontvingen 1274 inwoners van Leiden een WW-uitkering, wat hoger is dan de 1058 WW'ers in het voorjaar van 2023.
Op basis van gezinssamenstelling en welvaartsniveau zijn vijftien gemeenten vergeleken met Leiden, waaruit blijkt dat het aantal werkenden in Leiden nog steeds relatief hoog is. De stijging in werkloosheid en WW'ers roept vragen op over de toekomstige ontwikkelingen in Leiden en de noodzaak van beleidsinterventies om de economie te stimuleren en werkgelegenheid te bevorderen.