Gemeente Leiden investeert 11,5 miljoen euro in huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen

31 mrt , 11:46 Nieuws
image 19 674486d6bce2e

Gemeente Leiden investeert 11,5 miljoen euro in huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen

De gemeente Leiden heeft besloten om een aanzienlijk bedrag van 11,5 miljoen euro te investeren in de aankoop van kantoorpanden aan de noordzijde van het Schuttersveld. Deze kantoorpanden zullen worden omgebouwd tot woonruimtes voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Goedkeuring van de gemeenteraad

De Leidse gemeenteraad stemde donderdag in ruime meerderheid in met deze beslissing. Het plan is echter niet zonder tegenstand, aangezien de Partij Sleutelstad (PS) tegen de aankoop is. Zij zijn van mening dat de gemeente de panden via een 'voorkeursrecht' verwerft en dat dit schade berokkent aan een ontwikkelaar die eerdere plannen had voor de panden.

Hoofdrol voor Bouwwethouder Julius Terpstra

Bouwwethouder Julius Terpstra speelt een cruciale rol in de aankoop van de kantoorpanden en benadrukt het belang van de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen in deze panden. Het voormalige ING bankkantoor en het Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland zullen voorlopig gevestigd blijven in het gebouw.

Bestemming en toekomstplannen

De gemeente mikt op een periode van vijf jaar waarin de omgebouwde kantoren dienen als verblijf voor ontheemden uit Oekraïne. Er wordt ruimte gecreëerd voor zo'n 150 mensen, terwijl de taakstelling vanuit het Rijk is verhoogd naar 630 personen.

Positieve impact en verantwoordelijkheid van de gemeente

De aankoop van de kantoren aan het Schuttersveld biedt niet alleen voordelen voor de gemeente Leiden op gebied van regievoering en stedelijke ontwikkeling, maar zorgt ook voor stabiliteit en continuïteit voor de vluchtelingen. Het vermijdt de noodzaak van frequente verhuizingen en biedt hen een langdurige oplossing in vergelijking met tijdelijke verblijven.

Aandachtspunt voor wachtlijsten en woonruimtekort

Ondanks de investering in vluchtelingenhuisvesting, blijft de kritiek op Leiden dat de eigen jeugd vaak lang op woningen moet wachten. Terpstra weerlegt dit door te benadrukken dat er parallel aan de huisvesting van vluchtelingen, ook wordt gebouwd voor de lokale bevolking. Daarnaast zijn er plannen om de kantoorpanden op termijn te herontwikkelen tot kantoren en reguliere woonruimte.