Op 4 mei vond in Leiden een bijzondere gebeurtenis plaats waarbij de Stichting Herdenking Jodenvervolging Leiden een poetsdag organiseerde voor de circa honderd Stolpersteine die de stad rijk is. Deze 'struikelstenen' liggen op de laatste adressen van Joodse Leidenaren die tijdens de oorlog zijn weggevoerd en vermoord in kampen. Tijdens de poetsbeurt kregen de steentjes een schitterende opknapbeurt en werden ze versierd met bloemen, waardoor ze weer prachtig glanzen. Een van deelnemers vertelde: 'Na deze poetsbeurt liggen de steentjes er weer blinkend bij, compleet met verse bloemen en steentjes'.
Het leggen van Stolpersteine is een diep symbolisch gebaar van herdenking en respect voor de slachtoffers van de Holocaust. Deze traditie vindt haar oorsprong in een eeuwenoude Joodse gewoonte van het plaatsen van stenen op graven in plaats van bloemen. Anders dan bloemen vergaan stenen niet, waardoor ze een blijvend teken vormen dat de herinnering aan de overledenen levend houdt. Het leggen van Stolpersteine is een manier om aan te tonen dat niemand vergeten wordt en dat de betreffende persoon nog steeds in gedachten wordt gehouden.
Deze poetssessie en herdenking dragen bij aan het levendig houden van de geschiedenis en het delen van verhalen van de Joodse gemeenschap in Leiden. Door dit tastbare symbool van herinnering te koesteren, wordt niet alleen eer betoond aan de slachtoffers, maar ook aan hun nalatenschap en de waarde van het doorgeven van hun verhaal.
De opgepoetste Stolpersteine in Leiden dienen als aangrijpende herinneringen aan een duister verleden en benadrukken de noodzaak van het blijven herdenken en bewust worden van de gevolgen van onrecht en discriminatie. Deze ingrijpende ceremonie draagt bij aan het bewustwordingsproces en onderstreept het belang van het doorgeven van deze geschiedenis aan toekomstige generaties.