Recent onderzoek toont aan dat de druk op huisartsenzorg in Leiden redelijk in balans lijkt te zijn. Gemiddeld bezoekt een patiënt in Leiden de huisarts 4,6 keer per jaar, wat lager is dan in vergelijkbare gemeenten. In Leiden is er ook een relatief hoog aantal huisartsen beschikbaar, met één huisarts per 1172 inwoners, vergeleken met één huisarts per 1351 inwoners in vergelijkbare gemeenten.
In de regio, waaronder Leiden, heeft 45 tot 55 procent van de huisartspraktijken een gedeeltelijke of complete patiëntenstop aangekondigd. Hoewel specifieke cijfers voor Leiden ontbreken, geeft dit aan dat er uitdagingen zijn in het aannemen van nieuwe patiënten binnen de huisartsenzorg.
De Algemene Rekenkamer benoemt het huisartsentekort in Nederland als 'nijpend', met bijna 200.000 mensen die geen huisarts kunnen vinden. Bovendien zoeken ruim 700.000 mensen een nieuwe huisarts door ontevredenheid of verhuizing. De verwachting is dat het personeelstekort in de huisartsensector zal stijgen naar 16 procent in 2034, een zorgwekkende trend.
Binnen Leiden zijn er grote verschillen in de snelheid waarmee een huisarts bij een patiënt kan zijn. Bij spoedgevallen moet dit binnen een kwartier gebeuren. Het postcodegebied 2322 in Leiden vereist bij spoed een wachttijd van maximaal zes minuten, wat aandachtspunten benadrukt in de toegankelijkheid van zorg.
De balans tussen huisartsbezoeken en beschikbaarheid van huisartsen in Leiden wijst op een relatief evenwichtige situatie, maar de uitdagingen met patiëntenstops in de regio en het groeiende personeelstekort in Nederland benadrukken de noodzaak van blijvende aandacht voor de huisartsenzorg.