Recente gegevens tonen aan dat de huisvesting van statushouders in Nederland een politiek gevoelig onderwerp blijft. In 2022 werden 1790 sociale huurwoningen in Leiden vrijgegeven, waarvan ongeveer 4 procent naar statushouders ging. Deze cijfers, afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoeksbureau ABF, onthullen interessante inzichten over de verdeling van sociale huurwoningen.
In Leiden ontvingen statushouders een lager aantal woningen in 2022 in vergelijking met het recordjaar 2021. Slechts 75 sociale huurwoningen gingen naar statushouders, terwijl dit in 2021 rond de 90 was. Dit roept vragen op over de evolutie van het huisvestingsbeleid en de uitdagingen waarmee gemeenten worden geconfronteerd.
Op nationaal niveau blijft de huisvesting van statushouders een heet hangijzer. Asielminister Faber en Volkshuisvesting-collega Keijzer geven tegenstrijdige signalen af. Terwijl Faber gemeenten financieel ondersteunt voor het huisvesten van statushouders, pleit Keijzer juist voor het verbieden van voorrang voor statushouders bij de verdeling van sociale huurwoningen.
Veel statushouders verblijven nog steeds in asielzoekerscentra, wat de druk op de huisvestingsketen verhoogt. Gemeenten, waaronder Leiden, hebben moeite om aan de huisvestingsdoelstellingen te voldoen. Tegenover de doelstelling van 180 gehuisveste statushouders in de eerste helft van het jaar, zijn slechts 16 statushouders tot nu toe gehuisvest.