Leiden - Op zondagavond verzamelden honderden inwoners zich bij het Bevrijdingsmonument in het hart van Leiden om de oorlogsslachtoffers te eren. De herdenkingsdienst in de volle Pieterskerk, waar de bekende artiest Herman van Veen sprak, werd gevolgd door een indrukwekkende stille tocht naar het monument bij Molen De Valk. Precies om 20.00 uur werd twee minuten stilte in acht genomen, een ontroerend moment van eenheid en bezinning.
Leiden herdenkt al sinds 1945 de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, maar het officiële oorlogsmonument werd pas in 1957 onthuld. Het intrigerende bronzen beeld, vervaardigd door kunstenaar Pieter Starreveld, toont een vrouwelijke figuur in meditatie die aarzelend voorwaarts beweegt, beladen met betekenis en symboliek.
Tot de onthulling van het monument werden herdenkingen gehouden bij een eenvoudig houten kruis voor het Rijksmuseum van Volkenkunde, waar ooit een bom insloeg tijdens de oorlog. De evolutie van de herdenkingen weerspiegelt de groeiende behoefte aan een tastbaar symbool van herdenking en respect, verankerd in het collectieve geheugen van de stad Leiden.
Naast de ontroerende ceremonie werd tijdens een bijeenkomst een voormalige gemeenteambtenaar geëerd voor zijn toewijding aan de herdenkingen. Hein van Woerden, een onvermoeibare steunpilaar van de Stichting Dodenherdenking Leiden, ontving de erespeld van de organisatie, een symbolische blijk van waardering voor zijn voortdurende betrokkenheid bij het herdenkingsproces.