Uit recente gegevens van het Kadaster en de RVO blijkt dat de helft van de huizen in Leiden slecht geïsoleerd is, wat neerkomt op bijna 17.000 woningen. Deze cijfers wijzen op een zorgwekkende situatie in deze gemeente, waar slechts één op de vier woningen goed geïsoleerd is. Vooral eengezinswoningen blijken het meest te kampen met onvoldoende isolatie, met één op de twee gevallen.
Vergeleken met soortgelijke gemeenten presteert Leiden relatief slecht op het gebied van isolatie. In vergelijkbare gemeenten is één op de drie eengezinswoningen slechts een 'doorwaaiwoning'. Bovendien blijkt dat van alle appartementen in Leiden één op de drie ook slecht geïsoleerd is.
De gegevens onthullen dat slechts één op de tien eengezinswoningen in Leiden goed geïsoleerd is, terwijl één op de vier woningen als 'redelijk' wordt geclassificeerd. Opmerkelijk is dat bewoners van appartementen vaker profiteren van goede isolatie, waar één op de drie appartementen goed geïsoleerd is.
De focus van de cijfers ligt voornamelijk op buitenmuurisolatie, aangezien dit het meest voorkomende gegeven is. De kwaliteit van de isolatie is gebaseerd op het energielabel van elke woning of in het geval van ontbrekende label, het bouwjaar. Slechts een derde van de totale Nederlandse woningvoorraad bestaat uit woningen zonder energielabel, wat de relevantie van isolatie benadrukt.
Uit de subsidiecijfers blijkt dat gevelisolatie niet alleen in Leiden, maar ook elders niet hoog op de prioriteitenlijst van woningbezitters staat. Het afgelopen jaar hebben particulieren en verenigingen van eigenaren in Leiden slechts 8274 vierkante meter aan gevel geïsoleerd, wat overeenkomt met 92 geïsoleerde gevels. De RVO keerde hiervoor een subsidie van 86.364 euro uit.
Het isoleren van een buitengevel blijkt minder populair te zijn dan andere isolatiemethoden, vermoedelijk vanwege de vereiste omgevingsvergunning en de esthetische veranderingen aan het huis. Het verkrijgen van een vergunning kan lastig zijn, met name voor historische panden en in beschermde stadsgezichten. De geschatte kosten liggen tussen de 9000 en 30.000 euro, inclusief subsidie.
Hoewel gevelisolatie aanzienlijke investeringen vergt, brengt het ook aanzienlijke besparingen met zich mee. Een gemiddelde hoekwoning in Leiden verbruikt jaarlijks ongeveer 920 kubieke meter gas, maar isolatie kan dit naar 530 kubieke meter per jaar terugbrengen, wat overeenkomt met een besparing van ongeveer 750 euro.
Op basis van gegevens van het Kadaster en de RVO is Leiden vergeleken met vijftien vergelijkbare gemeenten, waaronder Wageningen, Delft, Groningen en Utrecht. Deze vergelijking biedt inzicht in het isolatiepeil van Leiden in relatie tot andere Nederlandse steden.