Promovendus Liselotte Rambonnet heeft onthullende inzichten verkregen uit haar onderzoek aan de Universiteit Leiden over de impact van burgerwetenschap op natuurbescherming. Haar toewijding aan het bestuderen van de waarde van vrijwilligerswerk in de opvang van wilde dieren heeft opmerkelijke resultaten opgeleverd.
In haar onderzoek benadrukt Rambonnet het waardevolle aspect van burgerwetenschap, waarbij individuen zonder wetenschappelijke achtergrond actief bijdragen aan onderzoeksinitiatieven. Dit concept, dat synoniem staat voor publieksparticipatie, wint steeds meer terrein in diverse vakgebieden, van archeologie tot sterrenkunde.
Rambonnet wijst op het essentiële aandeel van vrijwilligers bij het verzamelen van data over flora en fauna in Nederland. Verbluffend genoeg komt maar liefst 95 procent van deze vitale informatie uit de inzet van gepassioneerde vrijwilligers.
Naast haar bevindingen omtrent de opvang van wilde dieren, illustreert Rambonnet's onderzoek ook de schadelijke gevolgen van plasticvervuiling op dieren. Met haar team werkt ze aan projecten die focussen op de bescherming van dieren tegen verstrikking door menselijk afval, zoals draadjes en vishaken.
Rambonnet doet een gepassioneerde oproep voor meer betrokkenheid van het publiek in natuurbeschermingsinitiatieven. Ze benadrukt dat iedereen kan bijdragen aan het behoud van de flora en fauna door deel te nemen aan lokale organisaties zoals Dierenambulance en Vogelasiels.