In het hart van Leiden is er sinds het prille begin van dit jaar een opwindende ontwikkeling gaande. De binnenstad van Leiden is nu officieel aangemerkt als een zero emissiezone. Dit betekent dat bedrijfsvervoer voortaan uitsluitend plaatsvindt met emissievrije voertuigen, waardoor er geen schadelijke fossiele gassen meer worden uitgestoten.
Als onderdeel van een diepgravende artikelenreeks onderzoekt Sleutelstad de gevolgen van deze baanbrekende zero-emissiezone. In deze specifieke episode richten we ons op de introductie van hubs - centrale overslagpunten - en de diverse diensten die zij ondernemers kunnen bieden. Tevens gaan we dieper in op aspecten als kosten, efficiëntie en voedselveiligheid.
Hoewel de regels op 1 januari van kracht zijn gegaan, wordt er gedurende de eerste zes maanden nog niet strikt gehandhaafd. Tijdens deze periode worden zuinigere dieselvoertuigen nog toegelaten in de binnenstad, mits ze aan specifieke ontheffingsvoorwaarden voldoen. Desondanks staat het vast dat ondernemers en leveranciers geleidelijk moeten overstappen op uitstootvrije alternatieven.
Naast het aanschaffen van nieuwe emissievrije voertuigen, bieden hubs een innovatief alternatief voor ondernemers. Deze strategisch gelegen overslaglocaties aan de rand van de stad stellen bedrijven en leveranciers in staat om hun vracht aan te leveren, waarna de hubs verantwoordelijk zijn voor de uitstootvrije distributie ervan in de binnenstad.
Vanuit verschillende perspectieven belichten directeuren Moss Dolman van Moss.Today en Karel Hoeben van Cityhub de impact van deze veranderingen. Moss.Today optimaliseert zijn bedrijfsmodel met kleine elektrische voertuigen en fietsen, terwijl Cityhub, gevestigd aan de Rooseveltstraat, een geavanceerde opslag- en distributieoplossing aanbiedt.
Moss.Today's aanpak draait om het bundelen van leveringen en het minimaliseren van verkeersbewegingen, terwijl Cityhub zich richt op efficiëntie en leefbaarheid in de stad door geavanceerde softwareoplossingen en samenwerkingen met logistieke partners.
Hoewel de inzet van hubs een extra logistieke stap toevoegt, zijn directeuren Hoeben en Dolman van mening dat dit niet per se tot hogere kosten leidt. Zij benadrukken dat efficiëntievoordelen de eventuele extra kosten compenseren en zelfs kunnen leiden tot lagere prijzen voor eindconsumenten.
Het gebruik van hubs biedt daarnaast de mogelijkheid voor ondernemers om hun voorraad efficiënter te beheren en ruimtelijke voordelen te realiseren, wat de omzetpotentie kan vergroten.
Hoewel sommige ondernemers zich zorgen maken over de implicaties van hubs op voedselveiligheid en ketenaansprakelijkheid, verzekeren directeur Hoeben en Dolman dat strenge wet- en regelgeving, zoals HACCP, worden nageleefd. Door transparantie en geavanceerde trackingsystemen worden mogelijke problemen snel opgelost.
De gemeente Leiden ziet hubs als een essentieel onderdeel van een duurzame logistieke oplossing en heeft vouchers beschikbaar gesteld om de overstap naar emissievrij vervoer te ondersteunen.
De toekomst van Leiden's stadslogistiek evolueert snel, en de rol van emissievrije hubs zal cruciaal blijken voor een groen en efficiënt stadsleven.