Tijdens een openbaring van twee belangrijke vooronderzoeken naar de rol van het stadsbestuur en de Universiteit Leiden in het koloniale en slavernijverleden, worden verrassende onthullingen gedaan die een nieuw licht werpen op de geschiedenis.
Het onderzoek van de Universiteit Leiden onthult dat zowel het stadsbestuur, inwoners, ondernemers als de universiteit aantoonbare rollen hebben gespeeld in het koloniale en slavernijverleden. Op een bijzondere bijeenkomst hebben onderzoekers Ligia Giay, Emma Sow en Sjoerd Ramackers hun bevindingen gepresenteerd en de rapporten overhandigd aan burgemeester Peter Heijkoop en Annetje Ottow, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden.
Vanaf de Nederlandse koloniale ondernemingen in de 17e eeuw tot aan de dekolonisatie na 1945, heeft Leiden een cruciale rol gespeeld. De onderzoeken beschrijven de diepgewortelde betrokkenheid van de stad bij koloniale connecties en de slavernij, evenals de verwevenheid van de Universiteit Leiden met dit beladen verleden.
Opvallend is de betrokkenheid van prominente Leidenaren, waaronder burgemeester Johan van der Maersche met een eigen plantage in Suriname, waar slaven voor zijn gewin suiker produceerden. Zelfs na terugkeer in Leiden bleef Van der Maersche eigenaar van de plantage, waardoor slavernij en koloniale praktijken voortduurden.
Burgemeester Peter Heijkoop benadrukt het belang van collectieve erkenning van deze geschiedenis en de noodzaak om lessen te trekken uit het verleden. Zowel het Leidse stadsbestuur als de Universiteit Leiden staan voor de uitdaging om verder onderzoek te verrichten en concrete stappen te zetten om de gevolgen van het koloniale verleden aan te pakken.
Naast de elite blijkt dat ook gewone Leidenaren betrokken waren bij koloniale activiteiten, wat een breder perspectief biedt op de impact van het verleden op de huidige maatschappij. Rector magnificus Hester Bijl benadrukt de noodzaak van eerlijke reflectie en erkenning van zowel successen als fouten in de geschiedenis van de universiteit.
Zowel de Universiteit Leiden als het stadsbestuur zullen spoedig met een gedetailleerde reactie komen en beslissen over mogelijke vervolgonderzoeken om de volledige omvang van de koloniale connecties en implicaties verder te ontrafelen.