De recente beslissing van het kabinet om de huren in de sociale sector te bevriezen, heeft in Leiden tot bezorgdheid geleid bij lokale belanghebbenden. Met name de impact op de toekomstige huurders en de levensvatbaarheid van investeringen in woningbouwprojecten en duurzaamheidsinitiatieven baart zorgen.
De gevolgen van de huurbevriezing reiken verder dan alleen een tijdelijke verlichting voor zittende huurders. Woningcorporaties, waaronder De Sleutels, DUWO, Ons Doel en Portaal, uiten hun bezorgdheid over de miljarden aan inkomstenverlies en de beperking van middelen voor essentiële investeringen in nieuwbouw, renovatie en verduurzaming.
De zorgen worden versterkt door de reeds kritieke situatie omtrent woningnood en duurzaamheidsdoelstellingen. De druk op bewoners door hoge energielasten en de groeiende behoefte aan betaalbare, duurzame woningen dreigt verder te escaleren door deze maatregelen. De doorstroming in sociale en middenhuurketens komt onder druk te staan, terwijl de kans op een betaalbare woning voor mensen op de wachtlijst steeds kleiner wordt.
Vragen aan het Leidse college richten zich nu op de concrete effecten van het gebrek aan investeringsruimte bij de lokale woningcorporaties en de invloed van nationale beleidsmaatregelen. Het scherpe inzicht in de mogelijke afname van sociale huurwoningen en verduurzaamde woningen biedt een kritische kijk op de toekomst van het lokale huurmarktlandschap in Leiden.