Vrachtwagenchauffeur negeert rood kruis

Foto: Politie Leiden

Een vrachtwagen is zaterdagochtend ingereden op auto’s van politie en Rijkswaterstaat op de A4 bij Zoeterwoude-Dorp. De chauffeur negeerde de rode kruizen boven de weg en ramde vervolgens de voertuigen. Na een meting bleek hij teveel gedronken te hebben.

De politie en weginspecteur waren op dat moment aan het helpen bij een ongeval op de A4 bij Zoeterwoude-Dorp richting Amsterdam. Rijkswaterstaat laat weten dat er geen gevonden zijn. De ravage aan de voertuigen is groot.

Veel geluk voor agenten

Op 31 maart hebben de politieagenten engeltjes op hun schouders gehad.

Na een melding van een aanrijding met letsel op de A4 links ter hoogte van hectometerpaal 36.4 stonden een vrachtwagen en een personenauto op de vluchtstrook en deels op de rijbaan. In dat geval gaat Incident Management draaien en gaan Politie, Rijkswaterstaat, Ambulance en de berger meteen rijden.

Veilig werkgebied

Door Rijkswaterstaat en de Politie zijn de auto’s in de zogenaamde Fend Off positie neergezet. Op die manier probeert de politie een veilig werkgebied te creëren. Naast deze voertuigen wordt ook de wegsignalering aangezet. Een snelheidsbeperking, dwangpijl en even daarna een rood kruis boven de rijstrook (of rijstroken) die afgezet zijn.

De bestuurder van een naderende vrachtwagen heeft alle waarschuwingen, dwangpijl, rood kruis en de voertuigen die met gele zwaailichten aan en met een matrixbord met pijl, geheel genegeerd.

Hij is met ongeveer 80 kilometer per uur tegen de voertuigen van Rijkswaterstaat en de politie gereden. De brokstukken lagen over drie rijstroken en enkele brokken vlogen langs de agenten die slechts 100 meter (!) verder stonden. Gelukkig stonden ze niet dichterbij.

Aanhouding

De vrachtwagenchauffeur is na de aanrijding aangehouden. Hij bleek onder invloed van alcohol en mogelijk drugs te rijden. In verband met de brokstukken en ravage moesten bijna alle rijstroken afgezet worden.

Reactie Minister

‘Schandalig!’ Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft zaterdag in een boze tweet gereageerd op de dronken vrachtwagenchauffeur die inreed op hulpvoertuigen op de A4.

Onacceptabel

‘Het is natuurlijk vreselijk en onacceptabel. Alcohol is niet te combineren met het vak van chauffeur.’ Quinten Snijders, woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland (TLN) is geschrokken van de ongelukken die dit weekend zijn veroorzaakt door vrachtwagenchauffeurs die met te veel alcohol op achter het stuur zijn gaan zitten. Nadat een dronken vrachtwagenchauffeur zaterdagochtend auto’s van de politie en Rijkswaterstaat op de A4 bij Zoeterwoude Dorp had aangereden, was het diezelfde dag ook raak op de A67 bij Steensel in Noord Brabant en op de A58 bij het Zeeuwse Rilland.