GroenLinks kandidaat Daphne van Es: “Voorschoten heeft idealen nodig”

Daphne van Es (GroenLinks Voorschoten)
Foto: GroenLinks Voorschoten

Het was even zoeken in onze agenda’s maar op een zondagavond lukte het: kennismaken met Daphne van Es (1992) bij haar thuis.

Ze staat vierde op de lijst voor GroenLinks voor de verkiezingen van de Gemeenteraad op 21 maart 2018. Een goede reden om haar wat beter te leren kennen.

Relatief onbekend, wel al langer GroenLinks stemmend, en een jaar lid. Hoe dat zo? Het kiezen van Trump tot president van de USA leidde tot een gevoel van urgentie: nu moet ik wat doen, tegenwicht bieden, anders en actiever dan ik tot nu toe gedaan heb. Dat was de directe aanleiding om lid te worden, maar wat ging daar aan vooraf? Daphne: “Al veel langer ben ik geïnteresseerd in duurzaamheid en later kwam ook het linkse gedachtegoed meer naar voren. Beleid moet sociaal zijn, uitgaan van de mens.”

Ze is opgegroeid in een dorp in de kop van Noord Holland, studeerde onder andere in Leiden en Utrecht. Ze woont nu zes jaar in Voorschoten. In die tijd heeft ze ook lang bij een lokale slager gewerkt, maar ondertussen eet ze volledig plantaardig, geïnspireerd door het idee om “actief te handelen naar je overtuigingen.”

“Hiernaast ben ik ook actief als vrijwilliger voor Rank a Brand, een website die (het beleid van) merken vergelijkt op de gebieden van arbeidsomstandigheden, milieu, en klimaat. Helaas hebben veel bedrijven wel mooie woorden, maar ontbreekt vaak concreet beleid. Deze organisatie geeft consumenten de middelen om geïnformeerde en duurzame keuzes te maken”

Daphne studeerde Bestuurskunde en Conflict Studies and Human Rights. Haar afstudeerscripties gingen respectievelijk over het Europese Gemeenschappelijke Buitenlands en Veiligheidsbeleid en over de misstanden in de kledingindustrie. Uiteindelijk is ze de ICT in gerold. Na een korte opleiding is ze nu aan de slag als app developer bij de ANWB in Den Haag.

Daphne van Es (GroenLinks Voorschoten)

Terug naar de politiek. Als er gevraagd wordt naar waar ze zich op verheugd in de komende vier jaar, moet ze even nadenken. Overtuigd komen er dan twee zaken naar voren: het contact met burgers en het bezig zijn met de politieke inhoud (Commissie Wonen, Ruimte, Groen). Daphne: “Tijdens de huidige campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen vind ik het leuk en zinvol om met een andere GroenLinksers langs de deuren gaan om te horen wat er speelt. Ik verheug me erop om dat meer te gaan doen.”

Wanneer er gesproken wordt over de (grote) kans om als eerste vrouw op de GroenLinks-lijst met voorkeursstemmen in de Raad te komen, klinkt er gegniffel vanuit de huiskamer, het is thuis kennelijk al vaker besproken. Daphne lijkt door die kans bijna een beetje verrast, een tikkeltje verlegen. Als we doorpraten blijkt dat ze er wel degelijk rekening mee houdt.

Naast dat ze graag andere mensen ontmoet en er mee in gesprek gaat, lijkt ze vooral te gaan voor inbreng van het GroenLinkse gedachtegoed. Daphne: “GroenLinks zet zich actief in voor het eerlijker verdelen van onze welvaart en voor het vergroenen van onze economie, onder andere door te investeren in duurzame energie. Deze idealen zijn ook in Voorschoten hard nodig! De voorgenomen bezuinigingen op veel voorzieningen en de aantasting van onze polders en andere groene gebieden, zetten juist die zaken onder druk die het leven in Voorschoten zo prettig maken voor veel mensen.” Specifiek wil ze zich onder andere gaan inzetten voor de eerste stappen richting een energie-neutraal Voorschoten in 2030.

(tekst: GroenLinks Voorschoten)