Samen naar een nieuwe visie voor natuur, recreatie, erfgoed, landbouw en water

Foto: Provincie Zuid-Holland

Samenwerken staat centraal bij de nieuwe visie op de ontwikkeling en het behoud van een gezonde leefomgeving en een aantrekkelijk landschap in Zuid-Holland.

Gezonde leefomgeving in Zuid-Holland

Tijdens een Diner Pensant op 25 januari 2018 werd inbreng opgehaald voor deze visie met ruim 80 directeuren en bestuurders van bedrijven, gemeenten, wetenschap, waterschappen, natuurbeheerders en belangenorganisaties.
“De nieuwe koers is gericht op een integrale afweging. We willen aantrekkelijke steden en landelijk gebied ontwikkelen. Het gaat om de leefomgevingskwaliteit voor onze inwoners, werknemers, recreanten en toeristen”, zegt Han Weber, gedeputeerde voor energie, natuur, recreatie en landbouw.

De bijeenkomst stond in het teken van gezamenlijk ideeën formuleren over de Zuid-Hollandse leefomgeving. Aan verschillende tafels werden onderwerpen besproken, zoals groen als verdienmodel, een gezonde leefomgeving en verstedelijking in relatie tot rijke natuur.

De nieuwe visie moet de spagaat tussen enerzijds behoefte aan meer woningen en ruimte voor bedrijvigheid en anderzijds het belang van een landschap voor gezondheid en een aantrekkelijke leefomgeving adresseren. Adri Bom Lemstra, gedeputeerde voor Economie en Innovatie en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Omgevingsbeleid, voegt toe: “De nieuwe visie moet een product zijn met lange houdbaarheid, waarin met name de stip op de horizon wordt gedefinieerd. Een stip, die wordt gedragen door al onze partners binnen en buiten de provincie Zuid-Holland.”