Stem op de naam voor de tunnelboormachine van de RijnlandRoute

Leerlingen van de OBS Anne Frank uit Leiden krijgen uitleg over de TBM bij de RijnlandRoute.
Foto: Provincie Zuid-Holland

De tunnelboormachine van de RijnlandRoute komt naar Nederland. En start in juli ter hoogte van het recreatiegebied Vlietland in Leidschendam met het boren van de eerste tunnel. Volgens traditie krijgt de boor eerst een vrouwelijke naam en wordt zij ingezegend.

Nadat leerlingen onlangs namen voor de tunnelboormachine verzonnen, mag iedereen nu stemmen op de naam.

Iedereen mag stemmen

Leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van basisscholen langs de RijnlandRoute hebben zich verdiept in het project. En ze hebben hard nagedacht over een mooie, toepasselijke naam voor de tunnelboormachine (TBM). Nu is de keus aan het publiek welke naam de TBM van de RijnlandRoute krijgt.

Uit de inzendingen van de scholen heeft de jury drie namen gekozen. Daarbij hebben ze gekeken naar de motivatie van de schoolklas en de criteria: creatief, inspirerend en aansprekend.

Dit zijn de namen:

  • Gaia – “Wij hebben Gaia bedacht vanwege de Griekse/Romeinse godin van de aarde: Gaia. Wij vonden deze naam toepasselijk, omdat de tunnelboormachine door de aarde heen gaat. Gaia is een vrouwelijke naam, maar bovenal is het naar onze mening ook een hele mooie naam. Als je aan Gaia denkt denk je meestal als eerste aan Moeder Aarde en dat is ook toepasselijk voor zo’n groot gevaarte dat door de aarde heen ploegt. Natuurlijk zijn er ook veel weilanden waar de tunnelboormachine onderdoor gaat. Dat zorgt er alleen maar voor dat de naam van Moeder Aarde in onze ogen extra toepasselijk is.”
  • Louise – “Louise betekent ‘beroemde krijger, ‘vecht voor trots en is in alle opzichten wijs.’ Dit hopen wij ook voor alle medewerkers van de boor.”
  • OliViA – “Omdat de tunnel een verbinding wordt tussen de A4 en de A44 is het leuk om ViA te gebruiken.”

Tot en met woensdag 24 april kan iedereen op zijn/haar favoriete naam stemmen via de de website: www.rijnlandroute.nl. Er kan ook gestemd worden in het informatiecentrum van de RijnlandRoute. Uit alle stemmers wordt één iemand geloot die een speciale rondleiding bij de RijnlandRoute wint. De winnaar wordt op de website bekend gemaakt. Tijdens de inzegening wordt de naam van de tunnelboormachine onthuld.

Meer informatie over de naamwedstrijd, kans op een rondleiding en de Tunnelboordagen voor scholen vindt u hier.

De RijnlandRoute

De RijnlandRoute is een nieuwe wegverbinding tussen Katwijk, via de A44, en de A4 bij Leiden. De RijnlandRoute verbetert de verkeersdoorstroming in de regio Holland Rijnland en dat is goed voor de toekomstige bereikbaarheid, leefbaarheid en economische ontwikkeling. Zo komt er o.a. een nieuwe weg (N434) en worden delen van de N206 aangepast en vernieuwd. Een belangrijk onderdeel van de N434 is een geboorde tunnel van 2,5 km (onder Voorschoten) en een verdiepte ligging van 1,4 km bij de wijk Stevenshof in Leiden. Hiermee beperken we de impact op de omgeving zoveel mogelijk.

Meer informatie

Meer informatie over de RijnlandRoute vindt u op: www.rijnlandroute.nl. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief van de RijnlandRoute. U bent ook van harte welkom in het informatiecentrum RijnlandRoute.