Zoeterwoude: Project kindergemeenteraad 7 februari van start

Foto: Redactie Leiden (pixabay.com)

Op woensdag 7 februari om 9:30 uur start het project kindergemeenteraad met een gastles van burgemeester Liesbeth Bloemen aan groep 7 van de Corbuloschool. Op donderdag 8 februari bezoekt zij de Bernardusschool van 10:00 uur tot 11:00 uur en op maandag 12 februari van 13:00 uur tot 14:00 uur komt zij bij de Westwoudschool. Het thema van de kindergemeenteraad is dit jaar Pesten.

De burgemeester geeft op elke school een gastles over de werkzaamheden van de gemeente, het burgemeesterschap, de politieke besluitvorming en natuurlijk over het project kindergemeenteraad. Doel van het project is de kinderen van groep 7 te informeren over de democratische besluitvorming binnen een gemeente en het betrekken van de kinderen bij de politieke besluitvorming door hen zelf keuzes te laten maken. Het thema van 2018 “pesten” is gekozen door de leden van de jongerenadviesraad (JAR).

Half februari bezoeken de groepen 7 van de vier scholen het gemeentehuis. Zij krijgen daar een rondleiding en een gesprek met wethouders en vertegenwoordigers van de fracties in de gemeenteraad. Het project eindigt met de vergadering van de kindergemeenteraad op 18 april van 18:30 uur tot 20:00 uur in het gemeentehuis. Tijdens deze vergadering zullen vier kinderen van elke basisschool een keuze maken uit de ingediende projecten. Voor het winnende project wordt een bedrag van € 1.000 beschikbaar gesteld.

De ingediende projecten worden tijdens de gastlessen door de burgemeester aan de leerlingen uitgedeeld. In maart 2018 komen de indieners van de projecten hun aanvraag toelichten op de scholen. De kinderen hebben daarna de tijd om de projecten met elkaar voor te bespreken, zodat tijdens de slotvergadering een keuze gemaakt kan worden.