Aanleg R-net busverbinding Leiden-Katwijk-Noordwijk kan van start

Gedeputeerde Floor Vermeulen en wethouder Klaas Jan van der Bent.
Gedeputeerde Floor Vermeulen en wethouder Klaas Jan van der Bent.
Foto: Provincie Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland en de gemeente Katwijk werken samen aan een snelle busverbinding tussen Leiden-Katwijk-Noordwijk. De bewezen R-net formule, die bekend staat om de hoge frequentie, snelheid en comfortabele bussen, gaat ook op dit traject rijden.

Om de nieuwe R-net lijn mogelijk te maken is een aantal infrastructurele maatregelen nodig. Op 28 juni ondertekenden gedeputeerde Floor Vermeulen en wethouder Van der Bent van de gemeente Katwijk een realisatieovereenkomst. Hiermee gaven zij het startsein voor de realisatie van alle maatregelen die nodig zijn voor deze nieuwe, hoogwaardige openbaar vervoerverbinding tot aan het strand van Katwijk.

Impuls voor de regio

Met de nieuwe verbinding, die grotendeels gefinancierd wordt door de provincie Zuid-Holland, sluit Katwijk aan op het regionale Randstad-netwerk (R-net) van snel hoogwaardig openbaar vervoer dat zeer frequent en betrouwbaar rijdt en goed aansluit op andere bussen en treinen. Winkelgebieden, (zorg)voorzieningen, scholen en universiteiten en de kust van Katwijk worden aanzienlijk beter bereikbaar met het openbaar vervoer. Gedeputeerde Floor Vermeulen is blij met de uitbreiding van R-net: “Investeren in de toekomst is investeren in mobiliteit. Hoogwaardig openbaar vervoer, zoals R-net, vormt hierin een heel belangrijke schakel. De verbinding is écht een impuls voor de bereikbaarheid van de regio!”

Succesvolle participatie

Om de bus snel, frequent en betrouwbaar te laten rijden en ook het overige verkeer goed door te laten stromen is een aantal infrastructurele maatregelen noodzakelijk op de tracédelen Zeeweg – Boulevard-Zuid en Zeeweg – ESA/Estec. Zo wordt de fietsinfrastructuur aangepast en gescheiden van het wegverkeer, wordt een fietstunnel aangelegd en worden de haltevoorzieningen aangepast en verbeterd. Een deel van de oorspronkelijke plannen stuitte op weerstand in de omgeving. De provincie en gemeente hebben daarop besloten opnieuw naar de tekentafel te gaan. Dit resulteerde in een participatietraject waarin de samenwerking met de omgeving vanaf het begin centraal heeft gestaan. Wethouder Klaas Jan van der Bent: “En met succes! In een open dialoog, waarin goed geluisterd is naar ieders ideeën, wensen en bezwaren, zijn we samen met omwonenden en maatschappelijke organisaties aan het werk gegaan. Hoewel je in zo’n traject duidelijk merkt hoeveel verschillende belangen er spelen, zijn we toch tot een pakket aan maatregelen gekomen waar breed draagvlak voor is”.

Gedeputeerde Floor Vermeulen en wethouder Klaas Jan van der Bent.

Vervolgproces

In het najaar organiseert de gemeente samen met de provincie een reeks bewonersbijeenkomsten waarin de gedetailleerde deelplannen besproken worden. Daarnaast worden hier afspraken gemaakt over maatregelen tijdens de werkzaamheden, zodat deze met zo min mogelijk hinder voor de omgeving uitgevoerd worden. Ook start de gemeente Katwijk de benodigde ruimtelijke procedures en wordt de realisatie van het werk verder voorbereid.