Alex Olah blijft tot einde seizoen bij ZZ Leiden

Foto: Zorg en Zekerheid Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball is met Alexandru Lucian Olah een contract tot het einde van het seizoen overeengekomen. De 2.13 meter lange Roemeense center heeft tijdens de twee weken durende try-out de coaches weten te overtuigen van zijn mogelijkheden en wat hij voor het team kan betekenen.

Alexandru Lucian Olah (geboren 15 oktober 1993) speelde vanaf 2012 vier jaar lang voor de Northwestern Wildcats. Olah was in zijn laatste seizoen bij de Wildcats in 21 van de 26 duels starter. Vier keer noteerde de nu 24jarige Roemeen een double-double. Uiteindelijk zou de 120 kilo zware Olah het seizoen 2015/2016 eindigen met gemiddeld 11.4 punten (schotpercentage 52,5%), 5.6 rebounds en 1.4 blocks.

Na zijn collegeperiode kreeg Olah een contract bij Belfius Mons-Hainaut. In de reguliere Belgische competitie zette Olah gemiddelden neer van 10.7 punten (51,3%), 5.3 rebounds en 0.6 blocks. Zijn spel leverde hem een uitnodiging op voor het nationale team van Roemenië, dat uitkwam op EuroBasket 2017. In vijf duels kwam de international, die alle Roemeense jeugdselecties heeft doorlopen, gemiddeld bijna 10 minuten in actie. Dit seizoen haakte Olah aan bij UBT Cluj Napoca in Roemenië. De coach wilde een andere speler, waardoor Olah al snel op een zijspoor terechtkwam. Sinds november was hij niet meer in wedstrijden uitgekomen.

In die paar wedstrijden die hij in anderhalve week tijd speelde, liet Olah al het nodige zien. Zo tekende hij tegen Apollo Amsterdam voor 14 punten. Afgelopen zaterdag tegen Basketball Academie Limburg was er geen scorende hoofdrol voor de Roemeen weggelegd, maar hij pakte in beperkte speeltijd wel zes rebounds, waarvan drie aanvallend. Ook blockte Olah, die voor het nationale team van Roemenië is geselecteerd, nog twee Limburgse schoten.

Coach Paul Vervaeck ziet genoeg aanknopingspunten “Olah mist nog wedstrijdritme, dat is duidelijk. De ploeg moet ook wennen aan het spelen met een lange man inside. Hij gaat per training vooruit. Bovendien speelt hij in het belang van het team. Hij kan scoren, maar ook de pass geven. Voor onze ploeg kan hij van waarde zijn.”