Kennismaken met Capoeira

Foto: Grilo Capoeira

De hele maand oktober zijn er open capoeiralessen bij de groep Grilo Capoeira. Nieuwe enthousiastelingen kunnen een maand lang gratis meedoen en kennismaken met de basistechnieken van het spel, de bewegingen en de muziek van deze Braziliaanse gevechtskunstsport.

Capoeira (spreek uit: kaapoeweeraa) is een Afro-Braziliaanse gevechtskunst waarbij acrobatiek, muziek, gevecht, maar ook dans samenkomen. Deze fascinerende sport vermengt flexibiliteit, behendigheid, kracht, balans, coördinatie en ritme.

Capoeira wordt beoefend door twee spelers in een cirkel, beter bekend als de roda. Daarbinnen worden de twee spelende capoeiristas door de rest van de groep opgezweept met muziek, percussie instrumenten en zang. Het spel is een sierlijke melange van bewegingen. Hoge schoppen afgewisseld met lenige grondbewegingen zorgen ervoor dat deze combinatie van schijnbewegingen, aanvallen en verdedigingen prachtig is om te zien.

Capoeira is enkele honderden jaren geleden ontstaan. Uit de verschillende tradities en culturen onder de Afrikaanse (slaven)populatie die naar Brazilië is gevoerd, ontstond een spel bestaande uit een mix van dans- en vechtkunstbewegingen. Tijdens een donkere periode uit de capoeirageschiedenis, was het in Brazilië verboden om capoeira te beoefenen. Maar vandaag der dag wordt capoeira rond heel de wereld gespeeld en gezien als een belangrijk cultureel exportproduct waar Brazilië trots op is. In 2014 is capoeira door Unesco uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed.

Mestre Grilo geeft sinds 1992 capoeiralessen in Amsterdam en sinds 1994 in Leiden. De gratis open capoeiralessen in oktober vinden iedere woensdag en vrijdag plaats van 20.00-22.00 in de sporthal op de PC Hooftlaan 13 in Leiden (niet op 3/10). Wie de smaak te pakken heeft gekregen, kan daarna op woensdagen van 7 november t/m 19 december een beginnerscursus volgen van 7 lessen voor 35 euro.

Aanmelden kan via www.grilocapoeira.com.