Wereldtoppers naar 48ste Gouden Spike

Foto: Gouden Spike

Zaterdag 8 juni wordt voor de 48ste keer in Leiden gestreden om de Gouden Spike. Nationale en internationale topatleten komen af op het gevarieerde programma in sportpark de Leidse Hout.

De meest aansprekende prestatie wordt door een jury beloond met de Gouden Spike. Vorig jaar verdiende polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar de dagprijs. De organisatie droomt ervan om Olympisch kampioene meerkamp Nafi Thiam of drievoudig wereldkampioen Pavel Maslák deze prijs te geven, maar zij zullen het op hun onderdelen zeker niet kado krijgen.

Meeting Director Norbert Groenewegen kijkt vol vertrouwen uit naar de 48ste editie van de Gouden Spike. “Met ons vaste team en de inbreng van vele vrijwilligers staat de organisatie van dit grote sportevenement in Leiden als een huis. Het is een mooie blijk van waardering dat de Atletiekunie ook dit jaar weer het Nederlands kampioenschap 10000 meter aan Leiden toevertrouwt. Een primeur is de demonstratiewedstrijd kogelstoten vrijdagmiddag in de stad. Een leuke gelegenheid voor de Leidse bevolking om kennis maken met deze spectacilaire tak van atletiek.”

NK 10000 meter

Voor de derde keer is het Nederlands kampioenschap 10000 meter toegewezen aan Leiden. Dat betekent dat de mannen en vrouwen in een mooi internationaal veld strijden om de nationale titels. 19 mannen en 12 vrouwen maken onder elkaar uit wie de opvolger wordt van Benjamin de Haan en Jip Vastenburg. Bij de vrouwen zal Ruth van der Meijden de strijd aan gaan met jonge talenten Jasmijn Lau en Diane van Es. Bart van Nunen zal onder andere Michel Butter, Frank Futselaar en Ronald Schröer achter zich moeten houden om na het zilver vorig jaar nu goud in ontvangst te mogen nemen. De inbreng van een flink aantal buitenlandse atleten zal voor nog meer strijd en hopelijk snelle tijden zorgen.

Spannende sprintduels

Traditioneel staan alle sprintafstanden op het programma van de Gouden Spike. De ogen zullen daarbij vooral op de 200 meter gericht zijn. Bij de mannen zal Solomon Bockarie (persoonlijk record 20.37) het opnemen tegen niemand minder dan Pavel Maslák. De Tsjech is een fenomeen op de 400 meter indoor waarop hij driemaal Europees en driemaal wereldkampioen werd. Op de 200 meter staat zijn persoonlijk record op 20.46. Op papier is de Zambiaan Sydney Siame met 20.18 nog sterker, maar ook de Belg Robin Vandenbemden met 20.43 is een topper op de halve ronde.Bij de vrouwen zijn de Leidse ogen natuurlijk gericht op Tessa van Schagen. De sprintster van Leiden Atletiek won in 2016 de Gouden Spike met een toptijd van 22.94 op de 200 meter. Na een door blessures mislukt 2018 probeert ze opnieuw de aansluiting te krijgen met de nationale sprinttop. In Leiden treft ze op de 200 meter de Britse Finette Agyapong (22.86) en de Nederlandse Madiea Ghafoor (23.16).

800 meter van Europees niveau

De 800 meter vrouwen kent een ongekend sterk veld met maar liefst vier atleten die een tijd van 2 minuten of minder in de benen hebben. Lovisa Lindh is met 1.58.77 de Zweedse recordhoudster en winnares van het brons op de Europese kampioenschappen in 2016 in Amsterdam. Anita Hinriksdóttir uit IJsland, Eglay Nalyanya uit Kenia en Hanna Hermansson uit Zweden zijn nog enkele tienden van seconden verwijderd van de magische 2 minutengrens.

Meerkamptop in actie

Met Nafissatou Thiam staat er een heel grote naam op het affiche. De Belgische is de Europees, wereld- en Olympisch kampioene op de zevenkamp en hoopt later dit jaar die wereldtitel te verdedigen in Doha. In de aanloop naar het WK doet Thiam eind juni een meerkamp in het Franse Talence. Bij de Gouden Spike test ze zich op de 100 meter horden en het verspringen. Daarbij komt ze onder meer de Nederlandse meerkamptoppers Anouk Vetter en Nadine Broersen tegen. Vetter heeft zich al verzekerd van deelname aan het WK en richt zich ook op een eerste meerkamp in Talence. Broersen miste onlangs in Gotzis op drie punten de limiet voor Doha.

Nederlands werpen in de lift

Werpen heeft een grote traditie bij de Gouden Spike. Vaak ging er een kogelstoter of discuswerper met de dagprijs naar huis. Het Nederlands record kogelstoten staat nog altijd op 21.62 meter door Rutger Smith bij de editie van 2006.We kijken nu al uit naar het duel tussen Jorinde van Klinken, Benthe König en Jessica Schilder bij het kogelstoten. Dit jonge drietal heeft recent al over de 17 meter gestoten, met de 17.76 meter van juniore Jorinde onlangs in het Duitse Halle als de beste van de drie. Van Klinken neemt in Leiden ook de discus ter hand en komt in de ring Nederlands kampioene Corinne Nugter en het jonge toptalent Alida van Daalen tegen. Van Klinken en Van Daalen zijn al zeker van deelname aan het EK junioren, Nugter mikt op de limiet voor het WK senioren in Doha. Bij de opening van het Nationaal Baancircuit verbeterde Lisanne Schol het Nederlands record speerwerpen. De Noordhollandse wierp de speer voor het eerst over de 60 meter. Om zeker te zijn van het WK wordt 61.50 meter gevraagd.

Bij de mannen neemt de complete nationale top deel aan de werpnummers waaronder de huidige kampioenen Patrick Cronie (kogelstoten), Caspar Hattink (discuswerpen) en Lars Timmerman (speerwerpen).

Primeur: kogelstoten in de stad

Als opwarmer voor de 48ste Gouden Spike wordt er vrijdagmiddag 7 juni een demonstratiewedstrijd kogelstoten gehouden in de binnenstad. Op de Lammermarkt kan iedereen met eigen ogen zien hoe Leidse en nationale werpers – waaronder de Nederlands kampioen Patrick Cronie – de ruim 7 kilo zware kogel richting de 20 meter weten te stoten.

RaceRunners in de baan

Tijdens de Gouden Spike zal er ook een bijzondere 100 meter gehouden worden voor RaceRunners. Met deze speciale loopfietsen kunnen sporters met een motorische beperking op een atletiekbaan bewegen. Onder bezielende leiding van Noortje van Kempen is deze tak van atletiek bij Leiden Atletiek aan het groeien.

Programma

De wedstrijden beginnen om 16:30 uur met een gevarieerd voorprogramma. In totaal staan er 25 onderdelen op het programma in Sportpark de Leidse Hout. Entree voor de Topmeeting van het Nationaal Baancircuit bedraagt 5 euro (tot 16 jaar gratis). Toeschouwers kunnen in een aangename setting genieten van topsport en topsfeer. Om 19:00 uur begint het hoofdprogramma met de 10000 meter vrouwen. Na de 200 meter vrouwen maakt de Gouden Spike jury om 21:30 uur bekend wie de meest aansprekende prestatie heeft geleverd.