Wethouder Paul Dirkse opent Montessoripeuterspeelzaal Apollo met modder

Foto: Stichting Peuterspeelzalen Leiden e.o.

Woensdag 13 maart werd er speciaal voor en met wethouder Paul Dirkse ‘hutspotsoep’ gemaakt in de zojuist onthulde modderkeuken van Montessoripeuterspeelzaal Apollo. Kinderen van Montessorischool Apollo én de nieuwe peuterspeelzaal kookten samen deze lievelingssoep van de wethouder met schelpen, zand en water.

Het illustreerde mooi de nieuwe samenwerking tussen de peuterspeelzaal van SPL en de montessorischool. In het montessorionderwijs is namelijk het gebruikelijk dat kinderen van verschillende leeftijden elkaar helpen. Bij de feestelijke opening van de peuterspeelzaal, tijdens de open dag van Montessorischool Apollo, waren kinderen van de school dan ook actief bij de peuteractiviteiten. Ze hielpen de peuters bijvoorbeeld bij het versieren van hun bloempotje en hielden een hand vast bij het blote voetenpad.

Doorgaande montessorileerlijn

Wethouder Paul Dirkse roemde in zijn toespraak voor zo’n veertig toehoorders de nieuwe samenwerking. “Dit zorgt ervoor dat er een doorgaande leerlijn is op deze school. Dat draagt bij aan wat we zo belangrijk vinden in deze stad: dat iedereen een gelijke kans verdiend.”

De nieuwe peuterspeelzaal van SPL is de eerste montessoripeuterspeelzaal in Leiden. De pedagogisch medewerkers werken nauw samen met de leerkrachten van Montessorischool Apollo en volgen het gedachtengoed van Dr. Maria Montessori waarbij het zelflerend vermogen van het kind centraal staat.

Toen de wethouder bij het onthullen van de modderkeuken vroeg hoe hij en de kinderen dat moesten doen, antwoorde de pedagogisch medewerkers dan ook: “Dat mogen de kinderen zelf bedenken.” En dat ging de peuters voortreffelijk af. Wethouder Dirkse mocht samen met hen de touwtjes stuk trekken. Daarna verwijderde hij samen met Piet Penning, directeur-bestuurder van SPL, het laken van de modderkeuken.

Voorschoolse educatie

Op de montessoripeuterspeelzaal wordt net als in de andere Leidse peuterspeelzalen gewerkt met een programma voor voorschoolse educatie. Daarmee worden kinderen op een speelse manier gestimuleerd in hun ontwikkeling om zo bijvoorbeeld taalachterstanden aan te pakken. Zo krijgt elk kind een goede voorbereiding op de basisschool. En daarmee een gelijke kans, een van de fundamenten onder het onderwijs kansenbeleid van de Gemeente Leiden.

Wil je kennismaken met de eerste montessoripeuterspeelzaal in Leiden? Kijk dan op www.splopvang.nl/apollo