Ode aan een dorpsgenote – Oegstgeester componist Rita Hijmans 70 jaar

Foto:

In het laatste weekend van november zet Stichting Internationale Muziekkamer Oegstgeest e.o. in haar internationale concertserie de schijnwerpers op Oegstgeester componiste Rita Hijmans. Zij wordt in januari immers 70 jaar. Reden waarom ook muziekuitgeverij Donemus haar werk extra promoot.

In dit weekendfestival treden achtereenvolgens op een vioolpianoduo en een cellopianoduo, ensembles van jonge musici die kunnen pogen op internationale naam en faam. In beide concerten wordt een werk van Rita Hijmans uitgevoerd.

Vrijdag 24 november 2017, 20.15 uur

De Japans/Griekse violist Noé Inui won tal van prijzen en is solist bij orkesten in Europa en Japan, deelde als kamermusicus het podium met coryfeeën onder wie Leonidas Kavakos en Martha Argerich. De Griekse pianist Vassilis Varvaresos was in 1998 de jongste winnaar ooit van Young Concert Artists, New York. Solist bij diverse orkesten gaf Varvaresos solorecitals in Salle Gaveau (Parijs), Tonhalle Zürich en in de Wiener Musikverein. Varvaresos en Inui toeren regelmatig door Europa, Japan en de VS. Programma: Debussy, Schumann, Rita Hijmans – Stuzzicante voor viool en piano –, Ysaÿe en Schubert.

Zondag 26 novemer 2017, 16.00 uur

De Russische celliste Anastasia Kobekina (1994) geldt als een van de grootste cellotalenten van deze tijd. Zij begon met cellolessen op haar 4e jaar en is prijswinnaar en finaliste van verscheidene internationale concoursen. In Augustus 2015 kwam ze tot de halve finale van het beroemde Tchaikovski Concours in Moskou en een maand later won ze de Tonali Grand Prix in Hamburg. Sinds haar debuut in 2014 als soliste in de Cello Biënnale in Amsterdam, treedt Anastasia regelmatig in Nederland op. De internationaal befaamde Nederlandse pianiste Hanna Shybayeva is hier een graag geziene gast door haar festivals in het Rijksmuseum van Oudheden, optredens in de Aalmarktzaal en in de Leidse Hofjesconcerten. Programma: Mendelssohn, Schumann, Rita Hijmans – Cel-lust voor cello en piano – en Brahms.