Buenos Aires nu, Buenos Aires Ahora

Foto: Galerie van de Leur

Beeldend kunstenaar Jeroen Spijker maakte de afgelopen maanden een reis naar Buenos Aires in Argentinië. Hij onderzoekt de verschillende gezichten van de stad.

Het is een stad die tot de verbeelding spreekt. Het is de stad die wij verbinden met de dwaze moeders maar ook met koningin Maxima.

De stad Buenos Aires en het land Argentinië kenmerken zich door een sterke verbondenheid met Europa. Een groot deel van de bevolking is afkomstig uit Spanje, Italië en Duitsland. De nakomelingen van de oorspronkelijke bewoners maken 5% van de bevolking uit.

Fototentoonstelling in zwart- wit door Jeroen Spijker

Het land bevindt zich in economisch zware tijden, er is sprake van een langdurige inflatie met een stijging van bijvoorbeeld 15 procent van de huren in het afgelopen jaar. Er is een groot verschil in rijkdom in het land. De grootgrondbezitters van de Pampa’s die in de stad wonen en zich bij een feestje van een museum laten zien versus de mensen uit de sloppenwijken die bijvoorbeeld met oud ijzer op een handkar door de sterk in hoogte variërende straten trekken en zich in de goot opfrissen.

Galerie van de Leur Breestraat 117 Leiden

Tijdens zijn verblijf in de fascinerende stad Buenos Aires en haar omgeving legde Jeroen Spijker het leven vast. Een boombewoner met muren van boomwortels, jonge mensen met verschillende levensstijlen; met tatoeages paraderend op een van de pleinen of polospelend bij een chique poloclub. Rijke architectuur van de late 19e eeuw en wolkenkrabbers van onze tijd kenmerken het straatbeeld en maken de stad samen met de mensen tot wat ze is.