Een dialoog over het verlangen naar huis

Foto: Theater Ins Blau

Met de zomer voor de deur eindigt Theater Ins Blau het theaterseizoen met een voorstelling waarin begrippen reizen, liefde en verlangen naar huis een belangrijke rol hebben.

Theatermaker Ibrahim Moussa brengt de dialoog Transit 2 op woensdag 11 juli naar Theater Ins Blau. Een voorstelling die de invloed onderzoekt van de Palestijnse kwestie, vluchtelingen en de zoektocht naar geluk op een persoonlijk leven. In de dagen voorafgaand, 9 en 10 juli, zal Ibrahim Moussa in het centrum van Leiden zijn om zijn voorstelling te promoten. Een mooie kans om alvast met de maker kennis te maken en mini-voorproefjes te zien!

Transit was een politiek statement over de Palestijnse Kwestie, vluchtelingen en de zoektocht naar geluk. In Transit 2 pluist hij de thema’s verder uit en onderzoekt hoe deze doorwerken in een persoonlijk leven.

Saber speelt de hoofdrol, hij probeert zijn overleden vader de grens tussen Jordanië en de Westelijke Jordaanoever over te krijgen. Hij heeft zijn vader, die in Nederland is overleden, beloofd om hem in zijn geboortegrond in Hebron te begraven. Maar de Israëlische autoriteiten hebben een nieuwe wet aangenomen die in het buitenland gestorven Palestijnen verbiedt om terug te keren naar hun land. Saber bivakkeert met zijn vader in een kist wanhopig en boos bij de grensovergang; de Koning Hoessein brug.

Niemand kan hem helpen zijn belofte te vervullen. Dan arriveert zijn Nederlandse geliefde Anouk. Zij mist hem en wil dat hij met haar mee naar huis gaat, naar de kinderen in Amsterdam. Saber wil niets liever, maar eerst moet en zal hij zijn vader in Hebron begraven. Hoe groot zijn liefde voor haar en de kinderen ook is, hij kan niet zomaar mee.

De geliefden staan tegen over elkaar, vaders kist tussen hen in. Zullen de twee elkaar begrijpen, of is dit het einde van de relatie? Hun conflict belicht de kanten van de Palestijnse kwestie, de pijn en het verlangen.

Reserveringen: www.theaterinsblau.nl