Museum het Leids Wevershuis: Terug in de tijd

Foto: Museum het Leids Wevershuis

Dirkje van der Horst-Beetsma voelt zich vrij om haar eigen weg te volgen en heeft altijd een grote belangstelling gehad voor beeldende kunst, hoewel ze geen kunstopleiding heeft gehad.
Textiel en papier hebben haar voorkeur.

Het warme gevoel van stoffen , de verschillende materialen en technieken, de combinaties. Ook het hand borduren heeft grote belangstelling.

Dirkje begon in de jaren zeventig met het volgen van een cursus Textiele werkvormen. Toen merkte ze dat ze een goed kleurgevoel had. Ze houdt van het maken van haar werk. Uren, dagen achter de naaimachine. Ook tijdens een tentoonstelling zit ze soms in de ruimte te werken aan nieuw werk en ziet het publiek het ontstaan ervan. Veel van haar werken hebben een “flap”. Net als met het lostrekken van behang komt er iets anders te voorschijn. Ze werkt impulsief en aan inspiratie is geen gebrek. Het is om ons heen. Ze maakt foto’s van de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals: putdeksels, oud ijzer, waslijnen, opschriften, luchten, landschap, lijnen in architectuur, gesloten deuren, ramen, hekken enz.

Sinds 1999 is Dirkje lid van de internationale Quilt Art groep, er is een boek van haar werk: “And then there was Light” en op dit moment is ze is bezig met een serie werken over luchten/landschappen. Mooi–weer luchten; storm; ‘t landschap waar zij opgegroeid is, enz. Ook gebruikt ze oude familiefoto’s die op stof zijn afgedrukt. Er zijn zoveel verhalen en herinneringen.