Van 4 mei tot en met 23 juni in Museum het Leids Wevershuis: IN VERWIKKELING

Paulien van Asperen
Foto: Museum Het Leids Wevershuis

De Kunstwerken van Adje en Paulien zijn heel verschillend. Ze stoten elkaar af. En toch heeft hun werk overeenkomsten. Het trek elkaar aan. Hun werk is constant: IN VERWIKKELING.

Paulien maakt met nieuwe draden op haar weefgetouw een DOEK. De draden zijn kunstzinnig in en met elkaar verweven tot een “Kunstwerk”. Haar doeken bestaan uit zelf ontworpen kunstzinnige patronen, repeterende abstracte elementen die visueel een eigen leven gaan leiden of zelfs optisch misleidend voor het oog kunnen zijn.
Adje werkt ook met draden. Deze draden zijn al verweven tot een doek of kledingstuk. Zij trekt hier draden uit, vervormd, verknipt en voegt draden in allerlei vormen toe. Adje hergebruikt materialen en voorwerpen die zij bewerkt met textiel. Hierdoor ontstaan “Textielkunstobjecten”.

Fascinatie – Inspiratie – Weefkunst

Paulien: “Weven geeft me de mogelijkheid om ideeën, visuele elementen uit de wereld om me heen en inspiratiebronnen uit de kunst om te zetten in concrete weefsels.
Weven betekent voor mij ontwerpen maken, die omzetten naar technische werktekeningen en kiezen welke materialen, texturen en kleuren ik wil gebruiken om het juiste effect te bereiken. Voor mij zijn elementen uit het dagelijks leven die repeterend zijn, zoals gebouwen, te lezen als weefsels. Ze inspireren mijn ontwerpen.
Het kost me heel wat tijd en moeite om mijn ideeën te visualiseren en concreet te maken. De ideeënstroom houdt niet op, het bezig zijn met ontwerpen, is de rode draad van mijn leven geworden.”

Paulien van Asperen

Adje: “Ik ‘schilder’ met wol, katoen, jute, plasticdopjes, koffiecups enz. Door het gebruik van verschillende technieken, materialen en voorwerpen is mijn Textielkunst zeer divers. Het bewerken van schoenen geeft een heel ander object dan het gebruik van alleen maar lappen stof. Dat is ook zo bij het bewerken van truien en overhemden. Deze manier van werken is een ontdekkingstocht met een verrassend resultaat. Vandaar dat mijn Textielkunst niet onder een ‘Noemer’ te vangen is.”

Adje Langen

Dus ……
Paulien verweeft …..
Adje ontrafelt en vervormt…….
Op deze wijze is hun werk constant “IN VERWIKKELING”