Geweld hoort nergens thuis

Foto: Redactie Leiden (pixabay.com)

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met ‘Geweld hoort nergens thuis’, Regiovisie Hollands Midden 2019-2023. De centrale ambitie in deze visie is om huiselijk geweld waar mogelijk te voorkomen of zo vroeg mogelijk te signaleren en hier adequaat op te reageren.

De aanpak is gericht op het zo snel mogelijk en blijvend stoppen van het geweld, schade te beperken en het herstel te bevorderen. In deze regiovisie volgen we de programmalijnen die geformuleerd zijn in het landelijk programma ‘Geweld hoort nergens thuis’, dat in april 2018 is gepresenteerd. De drie programmalijnen zijn: 1) geweld eerder en beter in beeld, 2) geweld stoppen en duurzaam oplossen en 3) aandacht voor specifieke groepen. Aan de hand van deze actielijnen worden het beleid en de ambities van de regio Hollands Midden geformuleerd.

Geweld hoort nergens thuis, maar toch is huiselijk geweld, waaronder kindermishandeling, het grootste geweldsprobleem in onze samenleving. De kans dat je te maken krijgt met huiselijk geweld of kindermishandeling is in Nederland groter dan de kans op welke andere vorm van geweld dan ook. De aanpak van huiselijk geweld is een complexe opgave, waarin veel partijen een rol hebben. Een effectieve aanpak kan alleen door een gezamenlijke inspanning van burgers, professionals en gemeenten worden bereikt. Gemeenten nemen hierin regie, onder andere door deze regiovisie op te stellen.