Eerste Atentogroep van start gegaan

Foto: Redactie Leiden (pixabay.com)

Met ingang van het nieuwe schooljaar is bij de Stichting Peuterspeelzalen Leiden (SPL) een nieuwe groep van start gegaan: Atentogroep De Vogeltuin. Deze nieuwe groep is gevestigd in het Huis van de Buurt Vogelzicht in Leiden Zuid-West.

Een Atentogroep is een groep van maximaal 10 kinderen van twee tot vier jaar, die extra aandacht nodig hebben vanwege een ontwikkelingsachterstand of andere uitdagingen. ‘Atento’ is esperanto voor aandacht. Dat is het kenmerk voor deze groep: extra aandacht voor de kinderen.

Een Atentogroep neemt alleen kinderen aan op basis van een indicatie. Deze indicatie wordt door SPL zelf afgegeven voor kinderen die al een plaats op een locatie van SPL hebben. Van buitenaf instromen is niet mogelijk.

Samenwerking

Twee pedagogisch medewerkers, waarvan minimaal één met een hbo-diploma, werken nauw samen met de ouders en externe instanties, zoals bijvoorbeeld het Centrum voor Jeugd en Gezin, logopedisten en opvoedhulporganisatie Cardea. Door de kleine groep en intensieve samenwerking krijgen deze peuters de aandacht die zij nodig hebben. Hierdoor worden de ontwikkelingskansen vergroot en stromen de kinderen als het even kan uit naar het regulier basisonderwijs.

SPL maakt zich sterk voor de ontwikkeling van jonge kinderen, elk op hun eigen niveau.