Gemeente Zoeterwoude draait gaskraan definitief dicht

Foto: Redactie Leiden (pixabay.com)

Het gemeentehuis van Zoeterwoude stapt over op een warmtepomp en verwarmt vanaf nu zonder aardgas. Daarmee is Zoeterwoude de eerste gemeente in Zuid-Holland die met een bestaand gebouw van gas af gaat.

Door van gas af te gaan reduceert de CO2-uitstoot en dat is goed voor het milieu. De gemeente wil haar inwoners stimuleren om zorgvuldiger om te gaan met grondstoffen. Een duurzame energievoorziening is daar een goed voorbeeld van.

Duurzaam alternatief op de CV ketel

De warmtepomp is een duurzaam alternatief op de CV ketel en zorgt voor verwarming in de winter en verkoeling in de zomer, twee vliegen in één klap. Een warmtepomp is duurzaam omdat het een groot deel van de energie om te verwarmen uit de buitenlucht kan halen, zelfs als het vriest. De huidige techniek maakt het dus mogelijk om ook oude gebouwen te verduurzamen.

Een jaarlijkse besparing van €10.000,-

Door over te stappen op een elektrische warmtepomp bespaart de gemeente maar liefst € 10.000,- per jaar. De gemeente hoopt inwoners aan te sporen om ook van gas af te gaan en duurzaam te gaan wonen. Zowel bewoners van nieuwbouw als van bestaande bouw.

Gas is niet meer van deze tijd

De gemeente wil er daarom zo veel mogelijk aan doen om naar een aardgasvrije samenleving te gaan. Niet alleen door het gemeentehuis aardgasvrij te verwarmen. Maar ook door duurzaamheidssubsidies beschikbaar te stellen en alleen nog maar aardgasvrije nieuwbouw toe te staan.